Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

POOMSAE

Η ερμηνεία των Poomsae

1. IL JANG

To IL JANG Αντιπροσωπεύει εξίσου τη δύναμη όσο και την ειρήνη. Είναι δυνατό και ειρηνικό παράλληλα. Τα σύμβολα του IL JANG είναι ο ουρανός και η γη σε έναν τύπο όπου οι κινήσεις είναι ακριβείς. Η γη συμβολίζει την δημιουργία, την «αρχή της ύπαρξης». Οι κινήσεις σε αυτό το πρώτο poomsae, έχουν επιλεχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ένας αρχάριος να είναι σε θέση εύκολα να τις κατανοήσει και να τις εκτελέσει.

2. I JANG
Το δεύτερο
poomsae, I JANG, συμβολίζει την χαρά (απόλαυση). Ένα πλήρες χαρούμενο άτομο διαθέτει μια εσωτερική δύναμη με βάση την οποία εμφανίζεται και υπάρχει ειρηνικό. Ο τύπος κινήσεων που παρατηρείται στο I JANG, συμβαδίζει πλήρως με τα παραπάνω σύμβολα.

3. SAM JANG

Το SAM JANG συμβολίζεται με τη φωτιά. Η φωτιά δίνει στους ανθρώπους ζέστη αλλά και φως. Τους συναρπάζει και τους δίνει τόσο ελπίδα και δύναμη όσο και ασφάλεια. Παράλληλα όμως, ξυπνά το πάθος, την ανυπομονησία και το φόβο. Εναρμονισμένο λοιπόν με το σύμβολο της φωτιάς το SAM JANG εκφράζει την αλλαγή και τη γοητεία.



4. SA JANG

Το SA JANG σημαίνει βροντή. Η βροντή και η λάμψη τρομάζουν τους ανθρώπους, αλλά την ίδια στιγμή παράγουν σθένος και δύναμη. Συνεπώς, αυτό το
poomsae εκφράζει την ειρήνη και το θάρρος ενάντια στον κίνδυνο. Ο τύπος των κινήσεων εδώ είναι δυνατός, γρήγορος και αποτελεσματικός. Το SA JANG επομένως εμπεριέχει πάρα πολλές τεχνικές βασισμένες στην δύναμη.

5. OH JANG

Το OH JANG συμβολίζεται από τον άνεμο. Ο άνεμος εκφράζει ταυτόχρονα την αυτοκαταστροφή και την δύναμη της δημιουργίας. Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον συμβολισμό, οι κινήσεις είναι εν μέρει ήρεμες και εν μέρει δυνατές και θυελλώδεις.
 

6. YUK JANG

Το σύμβολο του νερού χαρακτηρίζει το YUK JANG. Όπως το νερό που πάντα κυλάει κατηφορικά, έτσι και οι κινήσεις αυτού του
poomsae συνδυάζονται η μια με την άλλη αρμονικά. Οι κινήσεις έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με αυτή την ιδέα. Διαμορφώθηκαν ύστερα από την ορθή μελέτη της απεικόνισης της ροής του νερού, όπου τα ξεχωριστά μέρη γεφυρώνονται βαθμιαία. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι μπορούμε να υπερβούμε τις δυσκολίες, εάν έχουμε αυτοπεποίθηση.

7. CHIL JANG

Το σύμβολο του CHIL JANG είναι το βουνό. Το βουνό είναι άκαμπτο και γαλήνιο. Ο άντρας οφείλει να προσπαθήσει να αποκομίσει αυτή την ασφάλεια συνεχίζοντας αν πρέπει ή σταματώντας όπου αυτή ασκείται. Σταματώντας και συνεχίζοντας. Και τα δύο διαθέτουν την ανάλογη χρησιμότητα και αποσκοπούν πάντα στην επίτευξη ενός στόχου.

8. PAL JANG

Το όγδοο και τελευταίο σύμβολο αναφέρεται στη γη, πηγή όλης της ζωής. Τα πάντα πηγάζουν από τη γη και λαμβάνουν τροφή και ενέργεια από αυτή. Στη γη μπορούμε να δούμε τη δύναμη της δημιουργίας του ουρανού. Το PAL JANG είναι ο τελευταίος τύπος για τον μαθητή στον δρόμο για την κατοχή του βαθμού DAN. Σε αυτό το
poomsae, όλες οι κινήσεις που καταρτίζουν τα βασικά επαναλαμβάνονται και φτάνουν στην τελειότητα.

Τα Poomse σε σκίτσο
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου